wijzer in geldzaken

Wijzer in Geldzaken

Wijzer in Geldzaken is een zeer goed initiatief van allerlei organisaties zoals onder andere overheid, verzekeraars, banken, Consumentenbond, Nibud etc.. Er is geen commercieel belang maar een maatschappelijk belang. Zoals ze het zelf verwoorden: ‘verantwoord financieel gedrag bevorderen‘. Van harte mee eens. Vandaar aandacht voor een Checklist met tips!

Checklist Geldzaken op orde: checks en tips

 1. Zorg voor een overzichtelijke administratie
  Gebruik mappen voor je papieren administratie. Zorg dat je administratie op de computer ook op orde is. Berg belangrijke documenten op in folders.
 2. Houd belangrijke post apart
  Maak een aparte stapel voor rekeningen die betaald moeten worden. Maak ook een aparte stapel met de post waarop je moet reageren, zoals post van de Belastingdienst. Bewaar informatie die je moet bewaren. Denk aan eindafrekeningen van bijvoorbeeld het energiebedrijf, of overzichten van je huur of je hypotheek. Houd belangrijke e-mail die je krijgt ook apart.
 3. Werk je administratie een keer per week bij
  Kies hiervoor een vast moment. Berg de post en andere documenten die je moet bewaren op zodat je ze later terug kunt vinden. Check of je alle rekeningen op tijd hebt betaald. Kijk in je e-mail of er nog berichten zijn waar je naar moet kijken, bijvoorbeeld van je energieleverancier of de rijksoverheid.
 4. Zorg dat je genoeg saldo op je bankrekening hebt
  Maak zo nodig geld over van je spaarrekening. Zo voorkom je dat een automatische overschrijving mislukt of dat je onnodig rood staat.
 5. Breng je maandelijkse inkomsten en uitgaven in kaart
  Met een huishoudboekje krijg je het overzicht. Kies direct het digitale huishoudboekje dat het beste bij jou past of lees eerst meer over het krijgen van inzicht in je inkomsten en uitgaven.
 6. Zorg voor een buffer
  Wees voorbereid op een onverwachte uitgave. Een onverwachte uitgave is bijvoorbeeld een wasmachine die kapot gaat of een reparatie voor je auto. Zorg dat je het geld hebt om de twee duurste apparaten in je huis te vervangen.
 7. Spaar voor specifieke spaardoelen
  Als je weet hoe je inkomsten en uitgaven eruit zien, bepaal dan een spaardoel. Maak een aparte budgetpost voor sparen en reken uit hoe lang het duurt voordat je je spaardoel bereikt.

Wijzer in geldzaken

Heeft u hulp nodig bij het op orde brengen van uw thuisadministratie, klik dan <<hier>>

Meer weten over Wijzer in geldzaken, klik dan <<hier>>