checklist bij overlijden checklist na overlijden

Zoeken naar een checklist of naar hulp na een overlijden?

Herken je dat? Als je achter de schermen kunt kijken van bijvoorbeeld het maken van een krant, dan ben je verbaasd over de hoeveelheid werk die nodig is voordat de krant dagelijks in je brievenbus zit.
Tot een aantal jaren geleden had ik geen idee wat er bij komt kijken aan regelwerk als er iemand overlijdt! Totdat overlijdens in mijn familie en op mijn werk op mijn pad kwamen.

 

De eerste week na een overlijden word je geleefd. Bepaald door alles wat moet gebeuren en de keuzes die je moet maken. Naast je emotie door het onomkeerbare verlies.

 

Mijn drang om iets te doen of te helpen maakte dat ik in een flow kwam om dingen te regelen. Om niet in het wilde weg iets te doen en om niets te vergeten ging ik op zoek naar een “checklist na overlijden”. Ik kwam er diverse tegen op uiteenlopende sites en deze checklists hielpen me zondermeer. Wat ik merkte is dat geen enkele checklist volledig is. Sommige checklists zijn verouderd, andere zijn te algemeen of te gefocust op één onderwerp, bijvoorbeeld verzekeringen.

En wat te doen met een checklistpunt “Vraag een overlijdensuitkering aan.”… Wat is een overlijdensuitkering en waar vraag je die aan? Weer een google zoekterm….

Of het checklistpunt ‘Hef rekeningen op’. Hoe dan? Iedere bank, zo merkte ik, doet het anders. En voordat het geregeld is, ben je weer een paar weken verder.

En ik had geen idee dat het checklistpunt ‘Informeer verzekeringen en andere instanties’ zoveel werk was dat ik daar menig vrij uurtje mee bezig was. Inclusief de check of het inderdaad goed gegaan was en er inderdaad de beloofde restitutie volgde….
Mondigheid, overzicht houden voldoende energie en doorzettingsvermogen zijn belangrijk bij het regelwerk.

checklist bij overlijden / checklist na overlijden

Ik heb bij de voorbereiding van de start van mijn bedrijf een checklist gemaakt, een zeer uitgebreide, en daarin alle mogelijke situaties opgenomen.

Gezien de omvang is deze checklist ongeschikt voor een bijlage op een website. Dus ik heb een korte checklist gemaakt als hulpmiddel. En ik schrijf het er meteen maar bij, geen volledige en toch een algemene. …

Maar wat ik bij de checklist aanbiedt is mijn hulp. Komt jij op één of meerder checklistpunten tijd, energie of kennis tekort? Informeer eens wat ik voor je kan betekenen!

Checklist na overlijden