Inboedel en erfbelasting

Inboedel en erfbelasting

“Welke waarde moet ik voor de inboedel opgeven in de aangifte erfbelasting?”

De afgelopen jaren heb ik een aantal keer de vraag gekregen hoe om te gaan met de waarde van een inboedel in een aangifte erfbelasting.

De achterliggende reden van deze vraag is dat er gekeken is naar de waarde van de inboedel die is opgegeven voor de inboedelverzekering.

Is de waarde voor de erfbelasting gelijk aan de waarde voor de inboedelverzekering?

Waarde inboedel voor de verzekering

In een inboedelverzekering heeft de inboedel van het huis gemiddeld een waarde van tussen 60.000 en 100.000 euro.

Dat is een hoog bedrag en roept direct veel reacties op:

  • Dit bedrag opgeven in de erfbelasting zou betekenen dat er al een aardige ‘hap’ uit de vrijstelling voor erfbelasting gaat.
  • Of, dit bedrag opgeven heeft een forse hoge aanslag erfbelasting als gevolg.
  • Er zijn spullen bij die een hoge emotionele waarde hebben maar die “7-jaar oude televisie. Die 10-jaar oude wasmachine en de gebruikte bank……”. Is deze inboedel dat hoge bedrag waard?
  • In de praktijk gaan veel inboedels naar de kringloopwinkel omdat de nabestaanden geen prijs stellen op de spullen. Schenk je dan tussen de 60.000 en 100.000 euro aan de kringloopwinkel?

Verschil waarde inboedel voor erfbelasting en inboedelverzekering

Allereerst geldt voor de waarde voor een inboedelverzekering een ander uitgangspunt. De verzekering gaat uit van vervangingswaarde. Stel dat de inboedel verloren gaat, wat kost het dan om de inboedel te vervangen? Een inboedelverzekering gaat uit van nieuwwaarde.

De waarde van een inboedel in een aangifte erfbelasting is geregeld in de wet. De wet schrijft voor dat ‘in beginsel de werkelijke waarde van de inboedel door de erfgenamen bij hun verkrijging worden opgeteld’.

Bij de erfbelasting is dus het uitgangspunt dat de economische waarde van de inboedel van toepassing is. Met andere woorden, het bedrag dat de hoogste bieder ervoor geeft.

Want de praktijk is dat de marktwaarde voor die oude bank nul is. En er geen koper te vinden is voor die 7-jaar oude televisie. De inboedel heeft vooral een emotionele waarde.

Inboedel en erfbelasting

Dus meestal is de waarde van een inboedel in de praktijk nihil. Dus hoeft er in de aangifte erfbelasting geen waarde voor de inboedel opgegeven te worden.

Tip: Als de inboedel naar de kringloopwinkel wordt gebracht, vraag de kringloopwinkel om een schriftelijke verklaring van de waarde die de inboedel vertegenwoordigt. Bewaar deze. En maak eventueel foto’s van de inboedel.

Maar let op: kunst, antiek of dure sieraden

Soms is er een aanzienlijke waarde in kunst, antiek of dure sieraden in de inboedel aanwezig. Bijvoorbeeld een verzameling schilderijen. Als dit het geval is moeten de erfgenamen dit opgeven in de aangifte erfbelasting.

Het waarderen van bijzondere inboedel is echter een lastige materie. Het beoordelen van de situatie is maatwerk en het is verstandig om in een dergelijke situatie een specialist in te schakelen.