Vingerafdruk van Verdriet

Vingerafdruk van verdriet, Manu Keirse

‘Vingerafdruk van verdriet’.

Dit boekje is een wegwijzer voor mensen die rouwen om iemand in hun naaste omgeving, maar ook voor mensen die willen begrijpen wat er gebeurt met iemand die een dierbare verliest.

Het boekje geeft geen kant-en klaar stappenplan om om te gaan met rouw. Manu Keirse beschrijft treffend de vele uiteenlopend gevoelens die er zijn na een overlijden. Zijn uitgangspunt is dat rouw een zeer persoonlijk proces is.
Net zoals ieder mens een andere vingerafdruk heeft, verschilt het omgaan met verlies ook per persoon. Bepaald door de relatie die iemand had met de persoon die overleden is.

‘Vingerafdruk van verdriet’ raakt de verschillende situaties aan die er zijn in de periode na een overlijden. Zoals werk, vriendschap, relatie, persoonlijke spullen en feestdagen.

Wat mij betreft geen boek om in een keer uit te lezen. Het is goed mogelijk om hoofdstukken los te lezen, aan de kant te leggen en na verloop van tijd weer verder te lezen in een ander hoofdstuk.

‘Vingerafdruk van verdriet’, wat ik persoonlijk mooi vind

Ik lees in het boekje de erkenning en herkenning in de mix van emoties na een verlies. Zoals het overvallen worden door emotie op een onverwacht moment…..
Wat me ook erg aanspreekt is dat het rouwen niet therapeutisch benaderd wordt. Rouwen en verdriet is normaal na een verlies. Het boekje moedigt aan om door het proces heen te gaan maar ook het vertrouwen te hebben dat het weer goed komt. Ook moedigt het boekje aan om weer te kiezen voor het leven ook al draag je het verlies altijd met je mee.

Over de schrijver

Manu Keirse is een autoriteit op het gebied van rouwverwerking. Hij heeft verschillende bestsellers over het omgaan met verlies op zijn naam staan. Manu Keirse is klinisch psycholoog (Katholieke Universiteit Leuven).

Ten slotte

‘Vingerafdruk van verdriet’ is compact, zeer leesbaar en bruikbaar. Het helpt om te begrijpen wat er gebeurt in het proces van rouw en geeft voorzichtig richting aan om weer door te gaan na verlies. Kortom, wat mij betreft een aanrader.