levenstestament

Levenstestament

Levenstestament

Momenteel hoor ik regelmatig een radioreclame voor een ‘Levenstestament’. Ik merk nog veel onbekendheid over deze mogelijkheid van vastleggen van persoonlijke wensen.
– Wat is een levenstestament?
– Wat is het verschil met een gewoon testament?
– Waarom zaken regelen in een levenstestament?

Een levenstestament kan net als een ‘gewoon’ testament alleen bij een notaris vastgelegd worden.
In een ‘gewoon’ testament legt u vast wat er na uw overlijden met uw nalatenschap moet gebeuren, een testament werkt dus pas als u overlijdt. Een levenstestament is van toepassing op situaties tijdens uw leven.
Bijvoorbeeld in de situatie dat u door ziekte niet meer in staat bent zelf te beslissen. U wijst in een levenstestament iemand aan die uw belangen op dat moment behartigt. U houdt op deze manier toch de regie.

Het kan gaan om:

  • financiële zaken,
  • medische beslissingen (wel of niet behandelen),
  • wat er met uw woning moet gebeuren als u daar niet meer kunt wonen,
  • persoonlijke wensen bijvoorbeeld over uw verzorging.

Vaak is er er helaas een concrete aanleiding met uzelf of in uw omgeving nodig om na te gaan denken over het opstellen van een levenstestament. Het is van belang om hierover te gaan nadenken voordat u in de situatie komt waarin u niet meer zelf kunt beslissen.

Op deze site vindt u meer informatie over het Levenstestament in het algemeen en een handige en goede checklist om na te denken over het opstellen van een levenstestament.


Persoonlijk Memorandum

In dit kader is het ook goed om even kort aandacht te besteden aan het vastleggen van uw administratie in een Persoonlijk Memorandum.

Een persoonlijk memorandum is een naslagwerk met belangrijke informatie die nabestaanden nodig hebben na een overlijden. Het brengt alle relevante zaken overzichtelijk in kaart, zoals persoonlijke gegevens, familie, inkomen, bankzaken, verzekeringen, woning, media, auto en vervoer, abonnementen en lidmaatschappen.

In het persoonlijk memorandum kunt u ook uw wensen opnemen ten aanzien van uw uitvaart.

Meer informatie over het vastleggen van een Persoonlijk Memorandum.